Bliver man beskattet af Bitcoin-gevinster?

Bitcoin beskatning

Et af de, for tiden, mest omdiskuterede emner inden for Bitcoins og andre digitale valutaer er, om gevinsterne er skattepligtige eller ej. Gevinsterne minder en del om de gevinster, man kan hente hjem på traditionel aktieinvestering og valutaspekulation.

Men hvor skattereglerne på aktieinvestering og valutaspekulation er klart definerede, er der endnu ikke blevet udarbejdet nogle specifikke skatteregler i forhold til digitale valutaer – og derfor befinder de sig i en skattemæssig gråzone.

Formålet med købet er altafgørende

Da der endnu ikke er blevet udarbejdet nogle specifikke skatteregler for investering i Bitcoins, falder Bitcoins ind under statsskatteloven.

Ifølge statsskatteloven er Bitcoins en formuegenstand – ligesom eksempelvis kunst eller ure – og derfor er hensigten med købet altafgørende for, om du er skattepligtig eller ej.

Hvis du har spekuleret i Bitcoins for at tjene penge og har opnået en gevinst på videresalget, er du skattepligtig og skal betale hele 53 % i skat, hvilket er højere end skatten på aktieafkast.

Til gengæld har du en fradragsværdi på 28 %, som du kan trække fra, hvis du skulle tabe penge på investeringen.

Har du derimod købt Bitcoins pga. ideologiske overbevisninger eller interesse for selve teknologien – uden profit for øje – er du ikke skattepligtig.

Til gengæld er du så heller ikke fradragsberettiget, hvis du skulle tabe penge på købet.

Du er heller ikke skattepligtig, hvis formålet har været at benytte Bitcoins som et betalingsmiddel.

Reglerne kan virke paradoksale, men det er indtil videre sådan, de fungerer.

Nye regler kan være på vej

Skat har bekræftet over for Berlingske, at Skatterådet er ved at undersøge, om køb og salg af Bitcoins kan betragtes som ren spekulation og dermed bør omfattes af kursgevinstloven.

Skatterådet tog første gang stilling til Bitcoins tilbage i 2014, og her lød svaret, at Bitcoins og andre digitale valutaer ikke kan betragtes som valutaer og dermed ikke er omfattet af kursgevinstloven.

Andre lande går hårdere til værks

I mange andre lande går skattemyndighederne langt mere aktivt til værks for at inddrage skat på digitale valutaer.

Eksempelvis har man i USA for længst besluttet, at digitale valutaer er underlagt kapitalskat, som ligger på omkring 15 %.

Dette betyder, at brugerne skal indberette hver gang, de benytter digitale valutaer – og det har IRS (det amerikanske skattevæsen) kæmpet en indædt kamp for de seneste par år.

IRS er endda gået så vidt som til at sagsøge Coinbase for at tvinge dem til at videregive massive mængder af brugeroplysninger.

 

Bliver man beskattet af Bitcoin-gevinster?
4.3 (86.67%) 6 vote[s]

3 Comments

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*